Verschil vrouw & man

Wij maken een verschil tussen het mannelijke en vrouwelijke lichaam bij de diagnose en behandeling van ziektes:

Waarom zijn het voornamelijk vrouwen die fibromyalgie hebben? Waarom treedt deze ziekte voor het eerste keer vaak rond de overgang op? Waarom nemen de klachten vaak in de 2e helft van de menstruatiecyclus duidelijk toe? Waarom lijden meer vrouwen als mannen aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS)? Waarom zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke long covid patiënten?

Wij vermoeden dat sekshormonen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van jouw ziekte.

Ook voor de stofwisseling van mannen spelen sekshormonen een belangrijke rol. Is ook bij mannelijke long covid patiënten de stofwisseling door veranderingen in de hormoonbalans verstoord? Daar willen wij achter komen.

Verstoringen in beschikbare hormoonniveaus hebben een hele kettingreactie in de stofwisseling met medische klachten tot gevolg. Klachten in de 2e helft van de menstruatiecyclus en in de overgang zijn hier voorbeelden van.

Een ander exempel is diabetes. Oestrogeen stimuleert het gen welke voor de productie van insuline verantwoordelijk is. Vrouwen die insuline moeten spuiten, zien vaak een groot verschil in insulinebehoefte tussen de 1e en 2e helft van de menstruatiecyclus.

Ook vrouwen die geen diabetes hebben tijdens hun vruchtbare jaren, lopen risico later diabetes te ontwikkelen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Een van de factoren is de afnemende oestrogeenproductie in de loop van het leven.

Naarmate minder oestrogeen beschikbaar is in de loop van het leven, wordt het insuline producerende gen minder geprikkeld, gaat vervolgens de insuline productie omlaag en het risico op diabetes groeit. Heb je bovendien door een genverandering (polymorfisme) een beperking in de activiteit van het gen welke verantwoordelijk is voor de productie van insuline, is het risico op diabetes nog groter. Zo zijn er talloze andere voorbeelden.

Wij zijn van mening dat het onderzoek naar de rol van sekshormonen in de stofwisseling kan helpen bij de zoektocht naar de juiste behandeling voor jou.

New Generation Care maakt gebruik van functionele cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te blijven optimaliseren. Klik hier voor meer informatie.